Terug naar Nieuws

In gesprek over een duurzame sociale verandering

Gepubliceerd op:

Henk Nijboer op werkbezoek bij Tintengroep

Op dinsdag 9 april jl. was Henk Nijboer te gast bij Tintengroep. Als kwartiermaker voor de sociale agenda onderzoekt hij wat er nodig is om de toekomst voor de inwoners van Groningen en Noord-Drenthe de komende 30 jaar structureel te verbeteren. Tintengroep voert het sociaal werk uit in 8 gemeentes in dit gebied en zet zich in voor de meer dan 285.000 inwoners van die gemeentes. Johan Brongers (voorzitter raad van bestuur) nodigde het voormalig PvdA-kamerlid uit om de inzichten uit de praktijk te bespreken. Na afloop benadrukte Nijboer het belang van het aanspreken van de kracht van individuen. "Uitgaan van de kracht van mensen, wat kunnen zij bijdragen. Voor zichzelf en voor de gemeenschap. Als je dat als leidraad neemt, kom je ver".



In het gesprek werd er gesproken over het belang van de brede benadering van gezondheid, met een specifieke focus op mentaal welzijn. Deze benadering gebruiken de sociaal werkorganisaties van de Tintengroep. Dat niet elke medische vraag beantwoord hoeft te worden met een medisch antwoord onderstreept directeur Angelique Smid van Welstad. “In meerdere gemeenten wordt onderzocht hoe in de algemene voorzieningen een deel van de basisjeugdhulp kan worden opgepakt. Niet medicaliseren maar normaliseren. Zo is er de voorzorggroep in Stadskanaal en Sowieso in de gemeente Oldambt, waar lichte jeugdhulp voor ouders en jeugdigen in de algemene jeugdvoorziening is verschoven. Zo is er geen indicatie nodig en krijgt iedereen toch de hulp die nodig is”.

Nijboer waardeert die uitnodiging: “Het was een heel fijn gesprek. We zien dat er veel goed en betrokken werk wordt verricht op alle terreinen van de sociale agenda. Het stimuleren van de gezondheid, gemeenschapszin en leefbaarheid en het aanpakken van intergenerationele armoede vormen het hart van onze agenda. Daar werken de medewerkers van Tintengroep ook hard aan. We blijven met elkaar in gesprek over hoe we dat het beste kunnen doen, nu en voor de toekomstige generaties.”

01-05-2024

Framerunning clinic 26 mei

Rennen als lopen moeilijk gaat.
Lees meer