Terug naar Nieuws

‘Wij staan naast je en komen voor je op’

Gepubliceerd op:

Onafhankelijke cliëntondersteuners zijn wandelende vraagbaken, die hun kennis graag delen. We noemen ze OCO’s. Wel zo makkelijk. OCO’s helpen met allerlei vragen op het gebied van wonen, zorg, onderwijs of geldzaken. Ze zijn onafhankelijk en hun hulp is gratis.

In de gemeente Stadskanaal zijn vier OCO’s. Eén van hen is Jonathan van der Steege: “Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Soms hebben mensen daar hulp bij nodig. Dan zijn wij er.” Jonathan en zijn collega’s wijzen inwoners de weg in het zorglandschap. Ze helpen mensen de hulpvraag te verduidelijken. En ondersteunen bij het contact met instanties als UWV, zorgverzekeraar of gemeente.


Regie houden op je eigen leven

“Laatst was ik bij een cliënt die een TIA heeft gehad. Dan staat je hele leven op de kop en moet er veel geregeld worden. Ik kan dan helpen om alles te ontwarren. Wat moet er geregeld worden, bij welke instantie kun je waarvoor terecht. Dat geeft mensen rust en overzicht en uiteindelijk weer regie over hun eigen leven. En ik help ook de partner, die ineens mantelzorger is geworden. Die eigenlijk wel weer aan het werk wil, maar zijn vrouw niet alleen durft te laten. Dan gaan we samen op zoek naar oplossingen.”

 

Alle inwoners van Stadskanaal kunnen een beroep doen op ondersteuning van een OCO.

Mensen die hulp of ondersteuning van de gemeente vragen. Bijvoorbeeld voor hulp in de huishouding of een scootmobiel, maar die dat zelf moeilijk vinden. “In dit soort gevallen helpen wij mensen om de vraag helder te krijgen. Wat heeft iemand nodig om zo goed mogelijk zelfstandig te kunnen leven? Als je dat weet wordt een gesprek met de gemeente een stuk makkelijker. Ik help nu bijvoorbeeld ook de moeder van een kind met een hartaandoening. Haar help ik de hoge reiskosten voor bezoeken aan het ziekenhuis vergoed te krijgen. En ik ondersteun een jongen die door een aandoening niet meer kan werken, om zaken bij het UWV te regelen.”

 

Wacht niet te lang

Jonathan noemt zichzelf een soort maatje. “Het belang van cliënten staat voor mij altijd voorop. Ik sta net zolang naast je tot je het weer zelf kunt redden. En ik ben er ook om een luisterend oor te bieden. Wat ik mensen in Stadskanaal graag mee zou willen geven? Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Wij zijn er om je te helpen. Onze hulp is gratis dus maak er gebruik van!”

Op de foto de onafhankelijkle clientondersteuners: Jonathan, Rita, Béate en Susan. 
1654178644821_400_267_1654178661.jpg

28-09-2023

Week tegen de eenzaamheid

De week tegen de eenzaamheid is vandaag van start gegaan. Wilt u ook maatje worden? Meldt u dan aan via info@welstad.nl, graag met contactgegevens. 
Lees meer