Terug naar Nieuws

Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op:

Kom in actie tegen laaggeletterheid 


In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Stadskanaal gaat het om 16% van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen.
Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam,minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). De organisatie roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid.  Zelf meedoen?   Meedoen aan de Week van Lezen en Schrijven kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het opnemen van een taal- of rekenvlog, door mee te doen met een activiteit in de eigen regio, of door als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Kom nu in actie. Iedereen kan op weekvanlezenenschrijven.nl informatie vinden over de themaweek. Op de webpagina staan suggesties voor uiteenlopende activiteiten, zoals voorleesmiddagen, taallunches, digitale taalquiz, theater-, muziek- en filmavonden over laaggeletterdheid en minisymposia. Ook is er op de pagina een stappenplan voor het organiseren van activiteiten. Belangstellenden kunnen banners, flyers, posters en stickers van de Week van Lezen en Schrijven downloaden. De materialen zijn zowel online bruikbaar als voor drukwerk. 

Loop deze week eens binnen in het taalhuis in de bibliotheek in Stadskanaal! De hele week zullen er informatieve filmpjes te zien zijn op een scherm in het taalhuis in de bibliotheek en ook kunt u meedoen aan een prijsvraag en een fotoshoot winnen! Dus denk alvast na over de  volgende vraag: ‘Hoe en waar komen wij het beste in contact met laaggeletterden, zodat ze mee gaan doen met het taalhuis?’ Heeft u het beste idee? Lever die dan voor 13 september bij de bibliotheek in of mail naar: ml.beijlen@noorderpoort.nl. Een greep uit andere activiteiten:

Dinsdag 8 september 
- Spellenmiddag - Taalwandeling met dichters 19.00-20.30 uur

Woensdag 9 september 
- Voorleesuurtje 10.00-11.00 uur

Vrijdag 11 september 
- Inloop taalpunt Musselkanaal 9.30-10.30 uur - Start NT2-taalcafé 10.00-12.00 uur (voor aangemelde deelnemers)

Vrijdag 11 september 
- Oefenen met Whatsapp 10.00-12.00 uur

Zaterdag 12 september 
- Letterspeurtocht  14.00 uur

 


 

17-02-2021

Welstad zoekt 2e kans Smartphones

Heb jij thuis nog een smartphone waar je niets mee doet, maar zeker nog een tweede kans verdent en zou je iemand daar blij mee willen maken? Lees dan onderstaand bericht en bekijk waar jij je oude smartphone in kan leveren.
Lees meer